Thursday, September 5, 2019
Resepi gulai asam tempoyak ikan
bahan-bahan:
✔10 biji lada kampung . boleh disesuaikan mengikut tahap kepedasan yg diinginkan
✔3 cawan air
✔1sk serbuk kunyit @ utk rasa yg lbh enak gunakan kunyit hidup
✔Tempoyak 1/2 cawan - 1 cawan.terpulang kepada byk mana nk kuah la ya
✔ok campur kan semua bahan ni dan blendkan sebati.
✔Kemudian masuk dlm periuk biar mendidih.
»»ikan . pilihan ikan bergantung kepada selera anda cthnya : kembung ( mabung ) / patin / keli dll
» Boleh la masukkan ikan 🐟🐠 apabila kuah mula mendidih
» masukkan daun kesum
» masukkan bunga kantan
» tambah lg air kalau korg nak kuah lebih
» masukkan sayur spt timun tua jika anda suka
Biar mendidih sekejap api perlahan mcm reneh tu dan boleh masukkan garam bukit,sikit gula organik dalam 1sb dan serbuk perasa ikut keperluan.
bile dah nampk ikan empuk baru tambah tomato dan sedikit lg daun kesum
biakan 2-3 mnit siap dah..
lawan kan makan dgn nasi panas mmg x pandang lain dah ! ☺
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment