CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
ini belog saya.ini kisah saya.juga kisah mereka yang saya sayangi . Teruskan membaca. Juga sedikit perkongsian dari saya yang baru memperbaiki diri sendiri .Semoga bermanfaat utk semua

Bersahabat kerana Allah . insyaALLAH

Wednesday, December 18, 2013

Cara cara jahit baju kurung moden


Entry kali ni ai Copy Paste dari seorang blogger . Cik Hunnie :)
Sbb buh cni senang nk refer . ok , moh sesame blajo ye .. TQ utk cik Hunnie . Semoga bertambah rezeki .

" Hasil pembelajaran dkat KEMAS, so gua terpikir la nk share cne nk wat baju kurung moden ni.. oke, gais.. cni ha. sbnanye xde la susa sgt. buat baju ni kejap je kalau nak dibandingkan dengan baju kurung. oke. kat bawah ni ade disediakn gambo tok buat pola. so, korang pepandai la nk wat pakai ape. pling kurang gune je la surat kabo tu ha pas tu selotep sikit. haha. bahasa cincai je la ye.."







yg ni pola depan k.. yg lubang 2
tu menandakan bahagian lipatan.






yg ni pulak pola belakang.



okey, meh sini eden torangkan ape ke bnde ngn num2x bagai tu. kat bawah ni ade instruction die. so, korang bole la rujuk. better korang besarkan sikit gamba tu. mne tau xjelas ke kan.. tp sblom tu, korang kne amek ukuran dulu, bg yg tak tau ukuran ape, so bole follow yg bawah ni dulu, then baru buat pola ye.

UKURAN BAHAGIAN BAJU (inci)

Ukuran lebar bahu.
Labuh lengan panjang
Bukaan tangan lengan panjang
Keliling dada
Keliling ketiak
Mercu ke mercu
Keliling pinggang
Keliling pinggul
Labuh baju
Keliling leher
Bahu ke pinggang
sebelum tu, eden ni buat baju kurung moden yg ade lisu belakang sahaja. so ini je la yg eden mampu bole terangkan. dan berzip.



CARA MEMBUAT POLA BAJU KURUNG MODEN (HADAPAN)


0-1: ukuran labuh baju.
0-2: ukuran bahu ke pinggang
2-3: pinggang ke pinggul (8")
0-4: ukuran bahu (bahagi 2)
4-5: 11/4 inci6-7: ukuran dada (+2 dan bahagi 4)
5-7: keliling ketiak ( bahagi 2)
5-8: 41/2 inci (DEPAN)
8-9: 3/4 inci (DEPAN)


5-9-7: temukan
7-10: garis ke bawah.
10-11: 1"
7-11: garis
3-12: ukuran punggung (+2 dan bahagi 4)
11-12-13: garis
14-13: naikkan 1/2 inci dan bentukkan.
0-15: ukuran leher (bahagi 6)
0-16: ukuran leher yg bahagi 6 (+1")

habis untuk pola depan.

POLA BELAKANG
oke pola blkg ni sbnanye sme je ngn depan, cume yg bezanya ialah:


bahagian ketiak
pinggang
leher
tambah tisu
bhagian zip
BAHAGIAN KETIAK
5-8: 41/2 inci (DEPAN), 43/4 inci (BELAKANG)
8-9: 3/4 inci (DEPAN), 1/2 inci (BELAKANG)

PINGGANG
bahagian pinggang ni xsme dgn yg depan. yg blkg ni guna ukuran sebenar pinggang, means [ukuran pinggang +2 bahagi 4]. bagi yg nak tmbah LISU, kne tmbah SEINCI.

LEHER
bahagian leher ni lg xbyk beza. tukarkan je yg ni...
0-16: ukuran leher yg bahagi 6 (+1") ---> SEINCI SAHAJA.

TAMBAH LISU
2-17: 41/2 inci (buat garisan menegak smpai ke garisan dada dan pinggul)
18: turunkan SEINCI dari garisan dada
19: naikkan 2 INCI dari garisan pinggul
20: SETENGAH INCI dari 17


BAHAGIAN ZIP
21: tambah SEINCI dari bahagian leher hingga labuh baju.


habis bahagian badan. smbung pulak bahagian lengan...







yg kt atas ni sbnanye pola lengan, sbnanye ade 2 cara. tp ikot yg paling simple la ea, haha.:)


LENGAN


0-1: labuh lengan
0-2: 31/2 melintang
2-3: garis menegak
0-3: ketiak (bahagi 2)
4-3/0-4: bahagi 2 bahagian, naikkan 1/2 untuk bulatan yg atas dan turunkan 1/2 untuk bulatan bawah (bentukkan)
5-6: naikkan 1/4 inci
1-5: luas bukaan lengan (bahagi2)


* bagi yg pen kaler BIRU tu, tu sbnanye basi baju @ lebihan baju. phmkan? maksudnye, korang kne potong baju tu cmpo ngn basi tu skali. sbb ukuran baju ni btol2x ukuran badan tanpa tambah basi.


leher baju ni ade byk pattern lagi. yg asas jus blaja leher bulat. oke. buat mse ni, ni sje la yg mampu eden wat. yg tutorial cara nak membuat tu agak complicated sikit. korang bole la rujuk link2x lain. sekian..


Credit to : Hunnie 


ok , da ciap baca ? ape lagi . jom try buat . challenge yourself k ! kalau da buat nak tayang-tayang silakan :P

5 comments:

iekin ashekin

pnh wt..tp tk jd jgk..

Cafe Langgar

point no 6 tu mcm mane ye?

kehidupan sihat

seronok ye pandai menjahit..

teringin belajar,thanks for sharing sis

nazyatul ahmad

Pernah bt tapi blkng jd lebih pla...kurung kanak2 &baju maxi dress ble bt..tp baju nie xjadi pun..hbs kain..haha..2 helai 8meter dh hbs tinggal 4 meter pl lg..adoiii...pening gak nk bt..jd xjd..alahaiii..by the way tq sis.. ^_^

nazyatul ahmad

Pernah buat tapi jadi xjd...ermmm..kena cb lg..btw tq..